Vikend kolesarjenje v Mariboru

Nazaj na vse novice


Objavljeno 13 Jun 2018

Avtor: Anđelo Marunica, 16.5.2018


Se želiš sprostiti po stresnem izpitnem obdobju? Izberi eno od predlaganih kolesarskih tur, očisti prah iz svojega kolesa in se podaj na avanturo!


Bližnja okolica Maribora ponuja obilo lokacij, ki so lahko dostopne s kolesom. Edina težava - katero lokacijo izbrati? Možnosti je precej, v tem prispevku ti ponujamo 5 lokacij, ki so vredne tvoje pozornosti. Za lažjo odločitev je pri vsaki lokaciji - poleg kratkega opisa - dodan tudi zemljevid ter višinski profil. Ne glede na izbrano turo se velja dobro opremiti: (dovolj) pijače in (kakšen) prigrizek / energijske ploščice ti bodo pomagali premagati izzive, ki so pred teboj!


Grad Viltuš


Ta prekrasen (žal zapuščen) grad / dvorec se nahaja ob glavni cesti Maribor - Dravograd na levem bregu Drave (S stran), cca 10 km iz Maribora. Dostop na dvorišče je mogoč iz zadnje strani. Čeprav na delu trase poteka kolesarska steza se večinoma kolesari ob desnem robu vozišča. Dolžina in nagib trase ne predstavljata ovir niti tistim, ki ste še komaj pričeli s kolesarjenjem. Na sami trasi je prav tako dovolj lokacij, kjer se lahko po potrebi odpočijete.



 

Mariborsko Pohorje


Mariborska vzpenjača ponuja popuste za študente - kar velja izkoristiti! Prevoz kolesa z gondolo (v obe smeri) ti omogoča udoben dostop do mariborskega Pohorja - tako niti ne potrebuješ dragega gorskega kolesa za vožnjo po Pohorju! Spodnja postaja vzpenjače je od centra Maribora oddaljena cca 5 km. Še 10 min vožnje z gondolo in tvoja avantura se lahko prične! :)


 


Ko končaš s kolesarjenjem po Pohorju se lahko - razen z gondolo - spustiš nazaj na izhodišče tudi s kolesom - ne samo po urejeni MTB progi temveč tudi na "klasičen način" s spustom po asfaltirani cesti (skupaj cca 2 do 3 ure).


 

Sv. Duh na Ostrem Vrhu

 

Kljub svoji zahtevnosti (22 km, cca 800 m vzpona) je Sv. Duh na Ostrem Vrhu privlačna lokacija za celodnevni izlet. Idiličen kraj se nahaja na razglednem mestu tik ob državni meji z Avstrijo. Čeprav kolesarskih poti / stez na tej trasi ni je trasa varna, saj poteka po maloprometnih cestah. Priporočamo, da s seboj vzamete karto z označeno potjo, saj na delu trase ni GSM signala.



 

Razgledni stolp Plač

 

Razgledni stolp Plač se nahaja ob Slovensko-Avstrijski meji. Ob lepem dnevu nam razgled s stolpa odkrije marsikatero krajevno znamenitost. Do stolpa nas - praktično v celoti - vodi urejena kolesarska pot. Trasa poteka po sorazmerno ravninskem terenu - razen zadnjih nekaj km, kjer se vzpnemo do samega stolpa. Turistična kmetija v bližini ponuja osvežilne pijače domače izdelave po dostopnih cenah.

 



Cerkev sv. Križa, Gaj nad Mariborom

 

Gaj nad Mariborom je prekrasna destinacija, ki je primerna za popoldanski obisk. Čeprav se 10 km zdi - na prvi pogled - kratka razdalja, je trasa sorazmerno strma (pač s pogostejšimi pavzami.. :) Kolesarske poti / steze sicer ni, a na cestah je malo avtomobilov tako, da je vožnja udobna in varna. Možno je, da ponekod ne bo GSM signala (priporoča se offline verzija google maps ali natisnjena karta).